RASVAIMU

Olen koonnut sinulle tietopaketin rasvaimusta. Tietopaketin luettuasi tiedät toimenpiteestä paljon enemmän ja voit varata ajan neuvontavastaanotolle. Palvelen sinua silloin henkilökohtaisesti. Olisi muutenkin kiva neuvotella toimenpiteestä kasvotusten, niin silloin voin kertoa sinulle yksityiskohtaisesti toimenpiteestä ja näyttää ennen - ja jälkeen kuvia.

Ystävällisin terveisin

Helsingin neuvontavastaanoton konsultoiva sairaanhoitaja

 


RASVAIMUTOIMENPIDE

Rasvaimu on maailman yleisin esteettisen kirurgian toimenpide. Rasvaimu suoritettiin ensimmäisen kerran Euroopassa 1970-luvun lopulla. Rasvaimulla ei pelkästään poisteta rasvaa ihon alta, vaan sillä hoikennetaan kehoa halutun malliseksi. Pienten alueiden rasvaimut tehdään paikallispuudutuksessa ja suurien alueiden toimenpiteet yleisanestesiassa.


RASVASOLUT

Rasvasolujen määrä ihmisen kehossa lisääntyy vain murrosikään asti. Ihmisellä on vartalossaan joka puolella rasvasoluja, jotka painonvaihteluiden takia joko pienenevät tai kasvavat. Rasvaimulla poistetaan rasvasoluja.


MIHIN RASVAIMU TEHOAA

Rasvaimulla poistetaan paikallisia rasvakertymiä jotka eivät lähde laihduttamalla. Tähän tarkoitukseen rasvaimu on erittäin tehokas. Toimenpiteellä vähennetään potilaan rasvasoluja toimenpidealueelta pysyvästi. Koska aikuisilla rasvasolut eivät enää lisäänny, potilas myös pysyy hoikempana rasvaimukohdista, mutta rasvaimu ei estä muita rasvasoluja paisumasta, joten itsestään on huolehdittava myös toimenpiteen jälkeen. Tulos on siis periaatteessa pysyvä, mutta ikääntyminen vähentää ihon kimmoisuutta ja tulos saattaa siten kärsiä. Rasvaimuun sopivin asiakas on normaalipainoinen ihminen, jolla on ylimääräisiä rasvakertymiä. Asiakkaan ihon on oltava tasainen ja kimmoisa, jotta lopputulos olisi tasainen. Useita ongelma-alueita voidaan poistaa samanaikaisesti.


MIHIN KAIKKIALLE RASVAA VOI KERTYÄ

Rasvaa voi kertyä suuriakin määriä leuan alle, kaulalle, reisiin, polvien sisäsivuille, nilkkoihin, pakaroihin ja vatsan alueelle. Useita ongelma-alueita voidaan poistaa samanaikaisesti. Usein rasvakertymien syyt ovat perinnöllisiä, eikä potilaan ruumiinrakenteeseen kuuluvia rasvakertymäkohtia yhdistetä suoranaisesti lihavuuteen. Paikallisilla rasvakertymillä ei siis välttämättä ole mitään tekemistä tavanomaisen lihomisen kanssa. Näin ollen siis myös varsin nuoret potilaat voivat kärsiä esimerkiksi kaksoisleuasta, vaikka olisivatkin muista vartalonkohdista hoikkia. Ikääntyminenkin paljastaa rasvakertymiä, sillä iän myötä iho veltostuu menettäen kimmoisuuttaan. Rasvaimu ei estä ikääntymisen vaikutuksia, mutta sillä voi laimentaa niiden näkymistä. Jokaisen kohdalla tulos on yksilöllinen, olemmehan jokainen erilaisia.


MITEN TOIMENPITEESEEN PÄÄSEE

Neuvontavastaanottomme toimii Helsingissä. Neuvontavastaanottokäynnillä saat selville mitä toimenpiteellä voidaan saada aikaan kohdallasi. Kauneuskirurgian konsultti kertoo sinulle tarjolla olevista vaihtoehdoista, leikkauksen kulusta, riskeistä, jälkihoidosta, leikkaukseen valmistautumisesta, sairaalasta ja henkilökunnasta. Neuvontavastaanotolla sinulla on mahdollisuus tutustua suoritettuihin toimenpiteisiin katsomalla ennen ja jälkeen -kuvia. Laadimme hoito- ja toimenpidesuunnitelman, sekä teemme kustannusarvion toimenpiteestäsi. Parin päivän kuluttua vastaanotto käynnistäsi kirurgi antaa oman arvionsa sinusta otettujen kuvien perusteella.


ALUSTAVAT TUTKIMUKSET

Ennen toimenpidettä edeltää aina terveydentilantutkimus. Mahdolliset sairaudet, vakituinen lääkitys, alkoholi- ja tupakointitottumukset, sekä allergiat otetaan huomioon toimenpidettä suunniteltaessa. Tutkimuksessa kartoitetaan toiveesi ja odotuksesi toimenpiteeltä. Potilaiden on käytävä ennen toimenpiteen suorittamista vaadituissa laboratoriokokeissa. Varaa aika EKG - ja perusverenkuvatutkimukseen. Neuvontavastaanotolta saat tiedot sinua lähimpänä olevasta yhteistyökumppanistamme. Näin saat tutkimukset suoritettua sopimushintaan ja saat tutkimuksista indikoidun lääkärinlähetteen, jota tarvitaan haettaessa KELA:n korvauksia. Kokeet suoritetaan ennen toimenpiteen suorittamista ja vastaukset otetaan mukaan leikkaukseen mentäessä.


SAIRAALA JA HENKILÖKUNTA

Leikkauksemme suoritetaan yksityissairaalassa. Käytössämme ovat hygieeniset tilat ja parhaat mahdolliset välineet ja laitteet. Toimenpiteeseen erikoistunut, kokenut plastiikkakirurgi suorittaa toimenpiteen 3- 4 avustajan läsnä ollessa. Anestesian suorittaa anestesian erikoislääkäri. Leikkausryhmämme seuraa erittäin tarkasti alallamme tapahtuvaa kehitystä.

Sairaalassamme on päivystys 24 tuntia vuorokaudessa. Apua ja kipulääkkeitä on siis aina saatavilla. Potilaillamme on sairaalassa täysihoito. Lisäksi huoneissa on ajankuluksi televisiot.


ENNEN LEIKKAUSTA

Saavuttuasi sairaalaan saat mukavuuksilla varustetun huoneen. Pyrimme suorittamaan toimenpiteen sovitun aikataulun mukaisesti. Nukutuslääkäri keskustelee kanssasi tulevasta nukutuksesta ja suorittaa tarvittaessa terveystarkastuksen. Leikkaava kirurgi keskustelee kanssasi leikkauksesta ja lopullisesta muodosta ja koosta. Hän myös piirtää leikkausalueelle "leikkauskartan".


MITÄ TOIMENPITEESSÄ TAPAHTUU

Toimenpiteessä ihoon tehdään leikkausviillot kehon luonnollisiin uurteisiin noin 0,5 cm kokoisena. Ihon alle rasvakudokseen ruiskutetaan liuosta (vesi, keittosuolaliuos, adrenaliini, puudutusaine), jotta rasvakudos laajenisi ja pehmentyisi. Ohut ontto putki, imukanyyli, asetetaan haavasta sisään ihon alle. Sen jälkeen kanyyli kytketään imulaitteeseen ja rasva imetään pois. Imun jälkeen ihoreikä suljetaan yhdellä ompeleella ja imualueelle asetetaan liimasiteet. Pienet rasvaimut tehdään paikallispuudutuksessa, mutta isommat toimenpiteet tehdään spinaali eli selkäydinpuudutuksessa tai anestesialääkärin valvomassa yleisanestesiassa. Toimenpide kestää sen laajuudesta riippuen 1-3 tuntia. Yhden toimenpiteen aikana voidaan poistaa 0.5- 5 litraa rasvaa. Mikäli poistettavat rasvaimualueet ovat suuria, voidaan rasvaimu tehdä kahtena erillisenä toimenpiteenä.


TOIMENPITEESTÄ TOIPUMINEN

Leikkauksen jälkeen olet nukutuslääkärin ja nukutushoitajan tarkkailun alaisena. Tarvittaessa saat kipulääkettä. Ensimmäisen yön vietät sairaalassa. Hoitaja on saatavilla koko yön. Toimenpiteiden jälkeiset kivut ovat harvinaisia. Esiintyessään ne ovat lieviä, lyhytaikaisia ja helposti lääkittävissä tavallisilla särkylääkkeillä. Toimenpidealue tuetaan toimenpiteen jälkeen tukevilla sidoksilla, jotka ehkäisevät turvotusta ja tukevat käsitellyn alueen.

Leikkausta seuraavana päivänä toimenpiteen tehnyt kirurgi tarkastaa sinut ja antaa jälkihoito-ohjeet. Toimenpiteen jälkeen käytetään tukiliivejä tai housuja vähintään kuukauden verran yötä päivää.

Toimenpiteen vaatimat ompeleet poistetaan noin 10 päivän jälkeen toimenpiteestä. Ompeleiden poisto on nopeaa ja kivutonta. Ompeleet poistetaan Helsingin neuvontavastaanotollamme ja samalla tarkastetaan toimenpidealueen kuntoutuminen. Ompeleiden poiston jälkeen ei yleensä tarvita jälkihoitoa.


TARVITSETKO SAATTAJAA

Pienten paikallispuudutuksessa tehtyjen toimenpiteiden jälkeen voit palata yksinkin, mutta suosittelen saattajaa aina henkiseksi tueksi kotimatkalle.


JÄÄKÖ TOIMENPITEESTÄ ARPIA

Toimenpiteitä suorittavat plastiikkakirurgimme pyrkivät minimoimaan arpijäljet ja sijoittamaan ne piiloon vartalon omiin luonnollisiin uurteisiin. Arven parantumiseen voit vaikuttaa kotihoidolla. Suosittelen arpivoiteiden ja silikonilaastareiden käyttöä. Hyviä arpivoiteita ovat apteekista saatavat BM Regenerative ja Bepanthen. Silikonilaastarit (Duoderm ja Hansa-Plast) kypsyttävät arpea ja parantavat sen ulkomuotoa. Vältä aurinkoa ja solariumia noin neljän kuukauden ajan. Helsingin neuvontavastaanottomme on hankkinut arpienhoitolaitteen, joka nopeuttaa huomattavasti leikkausarven toipumista ja näin leikkauksen lopputulos paranee entisestään.


TARVITSETKO SAIRASLOMAA

Rasvaimun jälkeen tarvitaan työn raskaudesta riippuen sairaslomaa noin 0.5-2 viikkoa. Monet palaavat töihin ja sosiaalisiin harrastuksiinsa jo viikon kuluttua toimenpiteestä. Toimenpiteen jälkeen tulisi välttää noin kuukauden verran esim. aerobicia ja punttisalia tai jotain muuta vastaavaa raskasta urheilua. Vältä myös painavien tavaroiden nostamista ja työntämistä. Toimenpiteestä mahdollisesti esiintyvä turvotus ja mahdolliset mustelmat häviävät noin kolmen viikon sisällä.


LAATUTAKUU

Laatukirurgian neuvontavastaanotto antaa asiakkailleen täydellisen laatutakuun: Mikäli leikkauksessa esiintyy komplikaatioita, niin sellaiset korjataan veloituksetta. Sopimus tehdään kirjallisena. Kummallekin osapuolelle jää omansa.


KUINKA NOPEASTI TOIMENPITEESEEN PÄÄSEE

Laatukirurgiassa suoritettaviin toimenpiteisiin pääsee viikon- kuukauden kuluessa. Suoritettavan toimenpiteen ajankohta suunnitellaan oman aikataulusi mukaan. Teemme leikkauksia myös viikonloppuisin. Tarkempaa ajankohtaa toimenpiteeseen pääsemistä varten kannattaa kysyä suoraan minulta.


PARAS LOPPUTULOS

Noudata kirjaimellisesti saamiasi ohjeita. Voit ottaa yhteyttä Laatukirurgiaan missä tahansa sinua askarruttavassa asiassa. Suosittelen lymfa-hoitoja ennen ja jälkeen toimenpiteen, koska lymfahoito valmistaa ihoa toimenpiteeseen ja nopeuttaa sen ennalleen palautumista toimenpiteen jälkeen. Teemme kaikkemme, jotta lopputuloksesta tulee toivomustesi mukainen. Rasvaimun vaikutus näkyy heti, mutta lopullinen tulos näkyy vasta puolen vuoden kuluttua.

Älä epäröi ottaa yhteyttä minuun, koska tiedän voivani auttaa sinua rasvaimuasioissa. Vastaan mielelläni kysymyksiisi.

Helsingin neuvontavastaanoton konsultoiva sairaanhoitaja
Kauneuskirurgian konsultti
LAATUKIRURGIA

Soita Helsingin Neuvontavastaanotolle 09-69 81 282 ja kysy lisää. (Arkisin 10-17 ja lauantaisin 12-15).